Tilinpäätös on pian käsillä. Suurimmalla osalla yrityksistä tilinpäätös ajoittuu kalenterivuoden vaihteeseen. Mitä olisi hyvä huomioida, ennen kuin tilikausi päättyy ja tilinpäätös tulee laadittavaksi? Alla listaus ja vinkit keskeisimmistä asioista.
Tilinpäätös: Saamisten kuranttius ja perintä
Onko myyntisaatavalistalla vanhoja myyntilaskuja, joita ei todennäköisesti tai varmasti saada kotiutettua? Jos myyntisaatavalistaa käydään läpi hyvissä ajoin ennen tilikauden päättymistä ja tilinpäätöstä, vanhoja saatavia kerkeää periä. Mikäli on selvää tai todennäköistä, ettei niitä tulla saamaan, nämä tulisi kirjata alas tilikauden vaihteessa.
Tilinpäätös: Varaston läpikäyminen ja arvostuskysymykset
Onko varastossa epäkuranttia tavaraa, joka tulisi alas kirjata tai sellaisia nimikkeitä, joista tulisi tehdä osittainen alaskirjaus tai peräti nimikkeitä, joita ei löydy fyysisestä varastosta lainkaan? Varaston arvon alaskirjaus tilinpäätöksessä tuo suoraan hyötyä siinä, että maksettavan tuloveron määrä pienenee. Yleisesti ottaen on hyvä kiinnittää huomiota siihen, ettei varastoon ylipäätään ostettaisi epäkuranttia tavaraa eikä liikaa tuotekappaleita ja tarpeen mukaan pyritään hankkiutumaan eroon tuotteista vaikka vähän halvemmalla, ennen kuin ne menettävät kokonaan arvonsa.
Maksetut ennakkoverot
Ennen tilikauden päättymistä on hyvä tarkistaa, miltä yrityksen tulos näyttää, ja vastaavatko maksetut ennakkoverot ennakkoveropäätöksessä ilmoitettua tulosta. Ennakkoverojen muuttaminen OmaVerossa on nopeaa ja helppoa. Jos ennakkoveroja ei ehdi enää muuttaa ennen tilinpäätöstä, voi OmaVerossa hakea lisäennakkoa verovuoden jälkeen.
Budjetointi
Mikäli yrityksessä on budjetointi käytössä, budjetti olisi hyvä tehdä seuraavalle tilikaudelle hyvissä ajoin ja syöttää taloushallintojärjestelmään, jotta seuranta voidaan aloittaa heti seuraavan tilikauden alusta.
Tilinpäätös: Pysyvien vastaavien aktivoinnit ja poistosuunnitelmat
Mikäli tuotto-odotus kohdistuu hyödykkeen osalta useammalle kuin yhdelle tilikaudelle, se tulee tilinpäätöksessä aktivoida taseeseen ja tehdä siitä poistosuunnitelma. Hyödykkeitä voi olla sekä aineellisia että aineettomia. Yhtä lailla poistosuunnitelmien läpikäynti tilikauden vaihteessa on relevantti toimenpide.
Mikäli tulontuotto-odotukset ovat alkuperäisestä muuttuneet, alaskirjaus saattaa olla tarpeen. Poistoista on hyvä huomioida, että koneiden ja laitteiden korotetut poistot ovat Verohallinnon ohjeen mukaan voimassa vuosina 2020-2025. Lisää korotetuista poistoista voi lukea Verohallinnon sivulta
Osakaslainat
Vuodenvaihteessa on olennaista huomioida myös mahdolliset osakaslainat ja niiden mahdollinen poismaksu. Riippumatta tilikauden päättymiskuukaudesta, osakaslainan muutoksesta on annettava vuosi-ilmoitus 31.12. tilanteesta seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä. Osakaslainan muutos on osakkaalle pääomatulona verotettavaa. Pääomatulon veroprosentti on 30 30 000 euroon asti ja siltä ylittävältä osalta 34. Tämän pääomatuloveron saa tietyin ehdoin takaisin viiden vuoden kuluessa, joten ei yleensä onneksi jää lopulliseksi.
Palkkaa vai osinkoa
Omistajayrittäjän kannattaa pohtia ennen tilinpäätöstä myös verojen optimointia eli palkkaa vai osinkoa -kysymystä. Yrittäjä voi nostaa haluamansa määrän palkkaa yrityksestään. Palkasta hän maksaa progressiivista ansiotuloveroa, ja yrittäjän palkka pienentää yrityksen tuloa ja sitä kautta maksettavaa yhteisöveroa. Osingot ovat osakeyhtiön omistajalleen maksamaa osuutta yhtiön positiivisesta tuloksesta, josta maksetaan yhteisövero ennen osinkoja. Osinkojen verotus jakautuu verovapaisiin tuloihin, ansio- sekä pääomatuloihin. Yleisesti ottaen kaikki yrittäjän yrityksen toiminnan vuoksi maksamat kulut kannattaa siirtää yrityksen maksettavaksi, esim. toimiston vuokra, työmatkakulut, erilaiset luontoisedut jne. Näin saatava verohyöty voi olla yli puolet kulun määrästä. Lisää yrittäjän verosuunnittelusta voi lukea Optimin ajankohtaisesta artikkelista